Koffie vervang je door cichorei

Koffie vervang je door cichorei

“Mama, wanneer koop je nog eens kindjeskoffie?” vraagt mijn jongste zoon.  Hij bedoelt daarmee de gebrande en gemalen cichoreiwortel.  Daar is hij verzot op en ik vind het prima.  Het smaakt praktisch net als echte koffie, maar dan zonder caffeïne en met goede stofjes.  Een tasje ietwat bittere koffie met karamelsmaak.

Sinds de grote veldtochten van Napoleon werd de wilde versie voor het eerst geroosterd, omdat koffie peperduur was.  Sindsdien is hij altijd bij ons gebleven en wordt deze zelfs aan koffie toegevoegd om een betere smaak te creëren.

Als je nog wat verder in de tijd gaat, kom je de wilde cichorei al tegen bij de Egyptenaren en werd door de tijden heen als geneeskrachtige plant vaak ingezet om de spijsvertering te bevorderen, als diureticum, om de maag te versterken, als kalmerend middel en als anti-constipatiemiddel bij kinderen,…   Het zou ook een verlagend effect hebben op de bloedsuikerspiegel.  

Een van de belangrijkste stoffen die deze wortel produceert is inuline.  Dit is een soort fructose die niet door de dunne darm kan worden opgenomen en dus nauwelijks de bloedsuikerspiegel aantast.  Wat die wel doet, is de groei van goede bacteriën in de dikke darm stimuleren, de bifidobacteriën.  Daarom wordt hij ook ingezet als probioticum.  Let wel goed op de dagelijks aanbevolen dosis.  Die is belangrijk.

De Chicorée original van Lima bestaat voor 100% uit cichoreiwortel.  Hij werkt met een filter.  Hij is lekker en volledig glutenvrij.   Andere koffiesurrogaten bevatten vaak granen.  Die zijn ook echt lekker als je gluten verdraagt. 


Getest en goedgekeurd

Score

Pluspunten:  
+ Lekker
+ Goede koffievervanger
+ Gezond 
+ Glutenvrij
+ Caffeïnevrij

Minpunten:
–  Je hebt een koffiezet nodig
–  Mensen met gevoelige darmen hebben maar weinig nodig van dit middel.  Daarom let je best goed op de dosis.  

 

Mijn bronnen zijn:
Groot handboek geneeskrachtige planten van Dr. Geert Verhelst
Kennisakker.nl
Wikipedia

Kim
Geschreven door / Kim

Geef je commentaar

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>