Pompoencake

Pompoencake

Voor ons gezin is eten belangrijk.  Experimenteren met eten vinden we een leuk tijdverdrijf.  Al moet ik toegeven dat het altijd een tikkeltje leuker is als we er ook werkelijk iets lekkers van bakken.   Dan is het even euforie.  Ik was al een tijdje vastberaden om een cake te maken met veel groenten en weinig of zelfs geen vet erin.   Mijn zoon vond dit bijzonder intressant en was enthousiast om een recept mee uit te dokteren.   Dus gingen we samen op een zondagmiddag aan de slag.   We hebben de ingrediënten beetje bij beetje en na wijs vol beraden bij elkaar gebracht.  Om te checken of we nog op het juiste pad zaten qua smaak, hebben we na iedere toevoeging van ons deeg geproefd.   Het restultaat oversteeg onze verwachtingen.  Het doet licht wat aan marsepein denken met het amandelmeel erin.  Wel geen recept om dagelijks te eten.  Dit is echt een verwennerij.  Goed voor een zondagmiddag.

Tip:  Kijk ook even na hoeveel suikergehalte je kikkererwtenmeel bevat.  Sommige bevatten veel meer suikers dan andere.  Wij verkiezen degene met een laag suikergehalte.  

Suiker-, vet-, gluten-,melk- en eivrijWat je nodig hebt
 3/4 butternut pompoen
1 zoete appel
42 g amandelmeel met laag gehalte aan verzadigde vetten (deze was 4g verzadigde vetten per 100g meel)
40 g kikkererwtenmeel
20 g glutenvrij havervlokken
1 eetlepel chiazaad
1/2 theelepel koekenkruiden
1 vanillestokje
Zachte siliconenvormen
eventueel een keukenrobot, maar lukt perfect zonder.

Hoe je het maakt
Verwarm de oven op 180°c.
Was de pompoen en appel.  Schil ze en snijd in blokjes.  Leg ze in een ovenschotel en zet ongeveer  20 min. tot ze zacht zijn.  
Daarna pureer je ze tot moes.  Van deze moes heb je 440 g nodig.  Zorg dat je zeker 1 hele appel in je moes hebt zitten.
Schraap de pitjes uit het vanillestokje en meng met de moes.  
 
20151211_124304 (Large)Meng de moes met de chiazaden, het amandelmeel, havervlokken, koekenkruiden en kikkererwtenmeel tot een deeg. 
Laat het deeg ongeveer een kwartier staan om de chiazaden te laten zwellen.  Regelmatig eens in roeren.
Na het kwartier nog eens goed mengen.
Bestrooi de siliconen vormen met kikkererwtenmeel.  

20151211_131136 (Large)
Bak ze 25 min. in de oven
Daarna 10 min. laten afkoelen alvorens uit de vormen te halen.
Als er eentje breekt, is dit helemaal niet erg.  Zolang het cakeje warm is, is het goed te modeleren.  Dus zet het stukje er gewoon terug aan.  Je haalt hier zeker 4 grote cakejes uit. 
De volgende dag smaakt het cakeje ook.

 

 


20151225_181143 (Large)Voor de feestdagen hebben we dit gebak opgesmukt en er chocolade en amandelmeel over gestrooid.  Amandelschilfers zijn natuurlijk ook een optie.  Als je voor chocolade gaat,  kies dan eentje die 70% cacao bevat.  Wij nemen er ook eentje zonder melk en waar zeezout aan toegevoegd is.  Deze vind je in biowinkels.

 

Tip:  Wil je een vastere cake, voeg dan nog een 1/2 lepel chiazaad aan je moes toe.  Dit betekent ook dat je cake droger wordt.


Getest
Simpel klaar te maken en kinderen lusten het!  

Score

Pluspunten:
+ Groenten zijn de basis van deze cake 
+ Het is een gezondere versie van een cake.
+ Suiker-, vet-, gluten-,melk-, gist- en eivrij.
+ Makkelijk klaar te maken

Minpunten:
– Pompoenen hebben een hoge glycemische index.  Dit wil zeggen dat ze bestaan uit de zogenaamde slechte koolhydraten die je bloedsuikerspiegel makkelijk beïnvloeden.  Dit is dus niet om elke dag te eten.
– Dus voor mensen met darmklachten is dit verwennerij.  

 

 

Kim
Geschreven door / Kim

Geef je commentaar

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>