,

Wie kent er Aquafaba? De nieuwe eiwit- en slagroomvervanger van kikkererwten en bonen.

Wie kent er Aquafaba?  De nieuwe eiwit- en slagroomvervanger van kikkererwten en bonen.

Er is iets nieuws onder de zon in voedselland.   Helemaal revolutionair, helemaal hip, helemaal een hype!  Word je al nieuwsgierig?  Zal ik het verklappen?  Wel, nu zet je klaar, hier komt het: het is aquafaba!   

Wat is nu aquafaba?
Mensen met ei-intolerantie en veganisten zijn al heel lang op zoek naar een vervangmiddel voor opgeklopt eiwit.  Geen enkele ei-vervanger kon diezelfde luchtigheid en stabiliteit verkrijgen. Nu is het er eindelijk!  Je kan er ook slagroom mee vervangen.

Hoe komen we eraan?
Een Franse chef Joël Roessel ontdekte dat wanneer je het vocht van een blikje kikkererwten of bonen opvangt.  Je het net zo kan laten schuimen als eiwit.  Hij werkte met ingewikkelde technieken en deelde zijn bevindingen via zijn blog aan de wereld mee.  Goose Wohlt, een Amerikaan die graag experimenteert met nieuwe voedingsmiddelen, ving dit op.   Hij ging de uitdaging aan om dit idee toegankelijk te maken voor het grote publiek.  Hij kwam erop uit dat het “kikkererwtenwater” van zichzelf schuimde en dat de juiste consistentie zorgde voor stabiliteit.  Dit deelde hij dan ook meteen mee via sociale media en bedacht ook de naam aquafaba.  Die wereld ontplofte gewoon en nu is iedereen lustig recepten aan het bedenken, uitvoeren en delen met aquafaba in de hoofdrol.  

Wat betekent aquafaba?
Aqua=water
Faba=boon

Wat zit er in aquafaba?
In aquafaba zit een laag gehalte aan proteïnen en complexe, niet-verteerbare koolhydraten (waaronder een galactose).  Ze hebben geen sporen van vet gevonden.  Men weet nog niet zeker welk van de twee elementen het zo indrukwekkend laat schuimen en emulgeren.    Verder onderzoek staat nog op het programma.

Via deze link kan je de resultaten van het Noorse onderzoeksteam bekijken.

Ook op de officiële site van aquafaba vind je meer informatie.

Nu heeft mijn zoon ook een melk-intolerantie en ook over soja heb ik zo mijn twijfels.  Dus voor ons was opgeklopte kokosroom het enige wat nog overbleef en dit bevat veel verzadigde vetzuren.   Hij vind aquafaba dus super en het geeft hem weer energie en enthousiasme dat er oplossingen voor hem in de maak zijn.   Bij speciale gelegenheden is het goed om een alternatief voor handen te hebben.  

 

Recept:  Slagroom van aquafaba

Wat je nodig hebt

-Potje kikkererwten, gemixte bonen of witte bonen.  Deze hoort vrij te zijn van Bpa.  Kijk ook of de samenstelling van je blik enkel bestaat uit kikkererwten, water en zout.  Het hoort vrij te zijn van andere conserveermiddelen.  Voor dit gerecht zou ik gaan voor de gemixte bonen of witte bonen.  Die zijn neutraler van smaak en hierdoor proef je de vanille en honing lekker sterk.
-Eén of twee eetlepels honing, naargelang of je een zoetebek bent.
-Vanillestokje
-Zeef

Hoe je het maakt
1. Je neemt een zeef en zet deze op de pot van je keukenrobot.
2. Je laat hierin het sap van je potje kikkererwten uitlekken.
3. De kikkererwten laat je staan voor later, daar maak je hummus of kikkererwtenburgers van of je gooit ze lekker in je soep.
4. Nu klop je het vocht met je mixer heel goed op.  Bij kikkererwten gaat dit snel en het schuim wordt heel luchtig.  Bij andere kan dit een tijdje duren vooraleer er beweging in lijkt te komen, soms wel een 15 à 20 minuten.
5. Nu de test:  wanneer je het de juiste consistentie heeft, kan je je pot omdraaien zonder dat er maar een spatje uitvalt.  Net zoals opgeklopt eiwit.
6. Voeg nu al spinnend je honing en vanille toe, totdat alles goed gemengd is en je overal smaak bekomt.
7.  Doe de slagroom in een spuitzak en versier je dessertje ermee.
8. Deze slagroom blijft ongeveer een 1/2 uurtje goed.  Het is dus last minute te maken en meteen te gebruiken.  Maar wel lekker.

Score
Pluspunten:
+ Leuk voor mensen met een ei-intolerantie en veganisten.  Dit maakt hen wel blij.
+ Het vervangt eiwitschuim als geen ander.
+ Het vervangt ook opgeklopt room, dus mensen met een melk- of lactose-of soja-intolerantie of allergie kunnen hier ook mee experimenteren.  Er zitten geen vetten in, dus vind ik dit een sterke winnaar tegenover de vele verzadigde vetzuren die er in opgeklopt kokosroom zitten.
+ Zeer zeker vernieuwend product.
+ Het zit nog in de testfase, dus super veel experimenteergenot.
+ Er wordt nog verder onderzoek verricht naar de voedselbestanddelen.  Dus regelmatig even kijken wat er zoal ontdekt wordt in dit product, blijft een must.

Minpunten:
-Op nutriëntenvlak lijkt het weinig inhoud te hebben.  Het is eerder een leuke vervanger voor een keertje van te snoepen.  
-Zoals ik al zei:  als je dit gebruikt, hou dan ook op de hoogte van de voedingswaarde.  


Kim
Geschreven door / Kim

één Commentaar

  • Jessica

    Wat een leuk artikel om te lezen, Kim! Ik ben als veganist veel bezig met het zoeken naar leuke en lekkere alternatieven voor dierlijk voedsel en ben aan de slag geweest met meringues van aquafaba. Je kunt mijn recept nalezen op mijn blog: http://www.artyfartylife.com/super-easy–yummie-vegan-meringues. Er komt geen soja en uiteraard geen melk bij aan te pas dus misschien is dit ook leuk om eens voor je zoon te maken! Helaas wel met suiker, dus het is echt als lekkernij bedoeld 😉

    Liefs, Jessica

Geef je commentaar

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>