Gezellige samen spelers

Gezellige samen spelers

Toen mijn oudste zoon 2 jaar was, ben ik op zoek gegaan naar een spel die het samenspelen bevorderde. Ik wou tegenwicht geven aan de meeste spelen die meer gebaseerd waren op het ieder voor zich. Samen met mijn zonen het spel proberen te winnen, vond ik een mooie gedachte en is prima om je band te versterken.

Het spel “boomgaard” van Haba voldeed aan deze verwachting. Je speelt met alle spelers tegen de raaf die fruit probeert te pakken. Wanneer de spelers voor de raaf de boomgaard kan betreden, al het fruit in hun mandje hebben, hebben ze gewonnen. Wij waren hier dol op en het heeft de juiste inzet gegeven naar later toe.  Het is ook goed om kleuren en vormen aan te leren en stimuleert de fijne motoriek.

Vanaf de leeftijd van 6 jaar raad ik het spel “Wie heeft het gedaan?” aan.   Een spel waar we het tegen een boze tovenaar opnemen die een ring heeft gestolen door een kasteelbewoner te betoveren. We zoeken dan uit wie er betoverd is en proberen zijn of haar kist te openen door met dieren te praten.  Wel hebben we een regel eruit gelaten wegens te omslachtig.  Wij leggen alle etenskaartjes meteen in de mand en bergen geen eten op in de keuken.  De boze tovenaar in het spel kan voor sommige kinderen met veel fantasie nogal heftig overkomen.  Er even op duiden dat die tovenaar hen niks kan maken, helpt echt. Dit verdwijnt nadat ze hem overwinnen.  Dan voelen ze zich sterker.

Dit is een spel dat regelmatig gespeeld wordt. Het is ook een aanrader als er kinderen komen spelen.

In ieder geval is het prettig om zien dat mijn zonen nu ook met andere spelen hun krachten bundelen en prompt zeggen “Wij spelen samen”.

 

Doel
Samenspelen bevorderen

 

Leeftijd
Boomgaard van Haba:  3-6 jaar
Wie heeft het gedaan?:  6-99 jaar


Getest
Goedgekeurd

Score

Pluspunten:
+ Het stimuleert samenwerking tussen de spelers. 
+ Het spel heeft ook effect nadat het gespeeld is.  Kinderen zijn dan meer aan elkaar gehecht.  Ze hebben samen iets overwonnen of verloren.
+ Leuk tijdverdrijf

Minpunten:
– Sommige spelregels kunnen inderdaad iets te omslachtig zijn.  Indien ze niet cruciaal zijn voor het spel, laat ze er gewoon uit.  Soms maakt dit het verschil of je een spel wel of niet leuk vindt.  Het leven wordt er simpeler en leuker op.
– Sommige kinderen met veel fantasie vinden de tovenaar een beetje eng.  Dit verdwijnt nadat ze hem overwinnen. 

 

 

 

 

 

Kim
Geschreven door / Kim

Geef je commentaar

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>