Gezellig lezen: hoe maak je van je kind een boekenwurm?

Gezellig lezen: hoe maak je van je kind een boekenwurm?

Zelf kreeg ik pas op latere leeftijd interesse in boeken.  Strips, heb ik als kind verslonden, maar dikke boeken.   Neen,  ik dacht dat ik daar niet van hield en heb me er hevig tegen verzet.   Achteraf bekeken, vind ik het jammer dat ik niet eerder aan dikke boeken ben begonnen en rees bij mij de vraag hoe ik mijn kinderen in godsnaam de leeskriebels kon bijbrengen.   Deze tips hebben onze test doorstaan:

1. Maak het vooral gezellig!  Richt een gezellig plaatsje in.  Een lekker knus hoekje in hun kamer of in de huiskamer.  Een zitzak naast hun boekenkast met een lampje. Geef vooral lezen een plaatsje!

2. Neem de tijd en ruimte om samen met je kind te lezen.  Het loont!  Met lezen start je vanaf de geboorte van je kind.  Maak er een gewoonte van om iedere avond voor het slapen gaan een boekje vast te pakken.  Ook in de baby-, peuter- en kleutertijd.  De eerste lezersjaren waren een momentje voor het slapen om lekker knus samen te zitten en te lezen.  Zo breng je je kinderen de liefde voor het lezen bij.

3. Koop een boek als kado voor zijn/haar verjaardag, kerst, nieuwjaar, sinterklaas.

4. Lees samen met je kind een boekje dat je beide super vindt.

5. Lees hardop met je kind!

6. Voor beginnende lezers zijn “samenlezers” ideaal.  “Samenlezers” zijn boekjes waarin er per pagina een makkelijke tekst staat die je kind leest en een tekst op een hoger niveau die jij leest. Samen vormen ze het verhaal.     Ik heb er een ton gekocht  toen ze in het eerste leerjaar zaten.   Ze hebben ze gretig gelezen en het spoorden hun echt aan.  Je kan ze ook in de bib. gaan halen. Alleen moet je er dan snel bij zijn en dat betekent in de vakantie om je boeken gaan.  

7. Wees zelf opgewekt en vrolijk en vooral benieuwd naar wat er in het boekje staat.  Gebruik intonaties in je stem om het verhaal spannend te houden.  

8. Lees boekjes en verhaaltjes die bij hun interesses liggen.

9. Praat met je kind over wat het gelezen heeft.  Waar gaat het verhaaltje over?

10. Lees met je vinger mee.  Dit is voor veel kinderen een ruggensteuntje.  Zo hou je er tempo in en geef je ze een push om elk woord te lezen.    Sommige  kinderen laten graag woorden vallen die ze onbelangrijk vinden, zoals: het, de, van, tot,…  Na een tijdje kunnen ze het verhaal niet meer volgen en haken  ze af.  Door met je vinger mee te lezen, speel je hier makkelijk op in.  

11. Als je leest vlak voor het slapen gaan, stop ze dan op tijd in bed.  Een kind hoort nog genoeg fut te hebben om te lezen.  

12. De fun van lezen staat voorop.   Sommige kinderen lezen gewoon wat trager en hebben ietsjes meer tijd nodig.  Gun ze die tijd!  Kijk maar even naar het artikel over beelddenkers. Het worden beslist zeer begripsvolle lezers.

13. Ga met hen naar een knusse boekenwinkel.  Echt zo een winkel die aanzet om te lezen, waar ze omringt worden door mensen die het fijn vinden om te lezen.  Waar het hart en de ziel van boeken in de lucht hangt.  Als je zelf niet zo’n lezer bent, maar wel je kinderen wil aansporen.  Ga dan zeker ook eens enkele keertjes alleen snuisteren in  zo’n boekenwinkel en zet die sfeer thuis om.  Wij hebben het altijd super gevonden bij Athena, een gezellig boekenwinkeltje in Kontich.  Ruimtes gevuld tot de nok met boeken, een gezellig tafeltje met een kopje koffie, thee en een leuke madam die je honderduit kan vertellen over boeken en  je tips geeft zodat je vertrokken bent.  

11935677_1010929195598394_5630891562889978709_o (Large)11899847_1010929308931716_7708380305915001201_o (Large)


14. Stel ook regels op met je kind en hou je eraan:  bijvoorbeeld iedere dag 6 blaadjes.  Let er wel op dat je regels altijd haalbaar zijn voor jou kind.  Ieder kind is daarin uniek.  Jij bepaalt dit samen met je kind.

15. Hou vol!  Sommige kinderen reageren even om van beelden naar taal te switchen.  Het kan wat weerstand bij hen oproepen.  Ze lezen gewoon wat   trager en hebben ietsjes meer tijd nodig.   In het begin is dat ook lastig.  Weet dat dat absoluut ok is.  Geduld!  De truk is om je er niet door te laten afschrikken. Hoe meer ze oefenen om een geschreven tekst om te zetten van taal naar beelden. Hoe beter, sneller en vlotter het zal lopen.   Het kan nog een echte boekenwurm worden.  Kijk ook even naar het artikel over beelddenkers.  

16.  Er zijn heel wat lees- en spellingspelletjes.  “Letterkasteel van Zwijsen” en “een magneetbord” vielen bij ons in de smaak.  Ook kan je eens online letterspelletjes opzoeken. 

17. Lees met kleurtjes!  Sommige kinderen en volwassenen lezen gewoon beter als er een kleurtje over de tekst heen is gedrapeerd.  Het versterkt de aandacht!  Geronimo Stiltonheeft hier handig op ingespeeld, maar je hoeft geen Geronimo Stilton’s om lezen leuk te maken.  Het zet je rechter- en linkerhersenhelft aan het denken, waardoor er meer verbindingen tussen beide ontstaan.  Hoe meer verbindingen je hersenen maken, hoe beter je je hersenen traint.

 18. Doe eens iets geks en laat ze eens lezen onder de tafel, een boom, in de hangmat en voor de gevorderde lees eens een keertje ondersteboven? Lukt het? De  mogelijkheden zijn zo oneindig als je fantasie.
 
19. Leest je kind al volledig zelfstandig.  Toon interesse in hun boeken.  Vraag regelmatig naar wat ze aan het lezen zijn.  Waarover het boek gaat.   Ze  vertellen graag over wat er in het verhaal gebeurd en zo komen de vragen over de gebeurtenissen van het boek naar boven en heb je weer heel watgespreksmateriaal.  Vaak hebben ze ook heel wat vragen bij de verhalen.


20. Kijk ook even naar de tips op deze website.   Hier staan nog een paar interessante tips!  

 

Kim
Geschreven door / Kim

Geef je commentaar

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>