,

Met de kids op zoektocht naar vuurvliegjes!

Met de kids op zoektocht naar vuurvliegjes!

Eind Juli ontdekte we in onze slaapkamer een lampje.  Het gaf een fel groenachtig licht en dachten meteen aan een gsm toestel.  Tot onze verbazing bleek het een vuurvliegje te zijn.  Nog nooit eerder hadden we deze hier gezien.  Wij dus door het dolle heen, ons eerste vuurvliegje.  

De kinderen waren ook meteen geïntrigeerd.  Het is een wezentje dat voor verbeelding zorgt.  Dat de fantasie, magie en het surrealisme van de natuur benadrukt.  Dus ons plan: een tocht op jacht naar vuurvliegjes en zo geschiedde.  Het is echt wel een aanrader, waarin enthousiasme en de passie om eentje te vinden hoge toppen scheert.  Op voorhand heb ik dan ook benadrukt dat de zoektocht net zo belangrijk is, als het vinden van eentje.  Het zou anders een te zware teleurstelling zijn, mochten we er geen vinden.  Onderweg vind je altijd wel iets, een uil die voorbij vliegt, dwergvleermuisjes die rond dwarrelen, zelfs vliegjes en motten vangen, is een attractrie op zich.  Uiteindelijk vinden we pas aan het einde van onze tocht 2 vuurvliegjes.  Missie geslaagd!  Toch had ik voor alle veiligheid leuke trucjes mee om een eventuele teleurstelling een beetje op te vangen, maar nodig is het niet.  “Wanneer maken we deze tocht opnieuw?” : was de algemene conclusie.  De plannen voor ons volgend vuurvliegjesavontuur zijn al gemaakt.   :-)  

What’s in a name?
Vuurvliegjes of glimwormen zijn eigenlijk helemaal geen vliegjes of wormen, maar kevertjes.  Enkel de mannetjes vliegen, hebben vleugels en dekschilden.  De vrouwtjes kruipen en zitten in het grasveld,…  Door lichtjes naar elkaar te seinen, weten ze elkaar te vinden.  Hoe romantisch toch!

Waar je best op let als je vuurvliegjes wil zoeken:
– De meeste vuurvliegjes vind je na zonsondergang.  Eén soort is enkel overdag actief.
– Na zonsondergang blijven ze drie uur lang actief.
– Je vind ze op donkere plaatsen, waar zeer weinig straatverlichting aanwezig is.  
– Zoek langs oevers, in bermen, tuinen, graslanden, bosranden, parken.
– Neem een potje met luchtgaatjes mee zodat je ze goed kan bestuderen.
– Van Juni tot midden Juli zijn ze te bewonderen. 
– Enkel het mannetje van de kleine glimworm geeft licht als het vliegt.
– Het hoort echt wel donker te zijn, dan zijn ze makkelijker te vinden.
– Meer weetjes vind je op de site van natuurpunt.

Score:
Pluspunten:
– Heerlijke zomerse  buitenactiviteit
– Kinderen staan meteen paraat om vuurvliegjes te zoeken
– Wij vonden ze tegen de grond aan tussen het hoge gras.  
– Hou er rekening mee dat je in midden van het vuurvliegjesseizoen veel meer kans maakt om een goed aantal vuurvliegjes te zien.  Toch is het vinden van slechts twee vuurvliegjes al een feest!  

Minpunten:
– Het weer kan een spelbederver zijn.  Doordat het te koud is voor de tijd van het jaar, vind je er ook minder. 
 

Kim
Geschreven door / Kim

Geef je commentaar

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>