Beeldende fantasie

Beeldende fantasie

Kinderen hebben heel veel fantasie, maar hoe behouden we die?  
Bij de meesten verdwijnt een groot stuk op een leeftijd van ongeveer 10 jaar.  Om het later weer op te pikken in dure creativiteitscursussen.  
Het is vooral belangrijk om deze te blijven stimuleren door hen zaken aan te bieden, waarin ze zelf leider kunnen zijn.  Zelf iets uitvinden en in elkaar knutselen.  Super voor hun beeldend vermogen en dat gaan ze later goed kunnen gebruiken.  Dat werkt op inzicht en doorzicht.   Eerst lijkt het chaos, maar al gauw gaan ze zaken samenvoegen.  Ze bouwen voort op kennis die ze al verworven hebben en voegen daar dan nieuwe dingen aan toe als nieuwe werkwijze, vormen, enz.
Dus schuif even alle voorgekauwde knutselprojecten aan de kant.  Leg een paar spullen waarmee je kan knutselen op tafel.  Dat kan gaan van vilt, restjes stof, karton, bekers, flessen, enz..  Lukt het je kinderen de eerste keer niet om zelf te starten, begin dan even zelf na te denken en uit te proberen.  De kinderen nemen het gauw genoeg van je over.   De rest volgt en van het ene idee komt het andere en al gauw bruisen kinderen van ideeën.  

Zo ging het ook bij mijn zoon toen 5 jaar.  We zaten samen te knutselen.  Ik had een vingerverband met kussenvulling gevuld en had verder geen idee meer.  Hij komt voorbij me, klaar met zijn werkje, bekijkt het mijne en vraagt wat ik ermee van plan ben.  ¨Weet ik niet¨: zeg ik.  Hij: “ik wel, mag ik?  Daar kan ik een hondje van maken.”  

Je hoeft er ook niet altijd bij te zitten.  Je doet dit een paar keer met hen.  Nadien geef je hen een veilige knutsel- of uitvindersdoos met enkele basiselementen erin en verzamelen ze zelf het nodige materiaal.  
Zelf dingen maken is iets om lekker trots op te zijn en je helpt om verdere ideeën uit te bouwen.  Meestal razen hun ideeën de volgende dagen nog lekker door.  Het is iets van henzelf, door hen verbeeld, uitgewerkt, vastgesteld, omgevormd, enz.  van begin tot einde.  Iets wat heel leuk is na opgelegde werkjes.  Knutsel-en uitvinding-sessies voor een goede verhouding van denken, handelen en een gezond buikgevoel te stimuleren!


Wat je nodig hebt
Pritt en/of andere lijm
rekkers
ringen
knopen
schaar
kussenvulsel
watten
naald (dikke, volgens leeftijd)
vilt
restjes stof
glitter 
karton
allerlei soort restmateriaal, zoals bekers, flessen, plastic of kartonnen doosjes en rietjes, grote dozen, enz

Hoe je het maakt
Etaleer alles op tafel! 
Voor wie dit nog niet eerder gedaan heeft.  Een goede tip: start klein!  Dit doe je door je basismateriaal in te perken.  Je start bijvoorbeeld enkel met karton of stof of … 

Leeftijd 
Deze activiteit kan je aanpassen aan de leeftijd van je kind.


Score
Pluspunten:
+  Goed om fantasie levendig te houden
+  Spelend ontdekken
+  Iets helemaal uit zichzelf maken waarmee denken, voelen en handelen een goede verhouding heeft
+  Kinderen hebben de leiding over hun eigen project
+  Stimuleert hun ondernemend vermogen
+  Je leert ze ook goed op te ruimen
+  Je leert hen nadenken over afval

Minpunten:
–  Het vraagt de eerste keren wat opruimwerk.  Bespreek daarom een plaats in je huis.   Met andere woorden je leert je kinderen goed opruimen.

Kim
Geschreven door / Kim

Geef je commentaar

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>