,

Hoe leren kinderen groenten eten? Hier zijn enkele tips die we hebben uitgetest en werken!

Hoe leren kinderen groenten eten?  Hier zijn enkele tips die we hebben uitgetest en werken!
Hoe leer ik mijn kinderen groenten eten?     Dit is vaak nogal een breinbreker voor ons ouders.  Hun smaakpapillen zijn gevoeliger.  Hoe moet dat nu?  Wij probeerden enkele tips uit en hieronder zie je wat wat resultaat gaf! 

1.  Ga met hen winkelen en laat ze zelf eens hun groenten kiezen.  Daarna ga je gezellig met hen koken.  Kinderen doen dit graag en het is handig voor later.  Je leert hen dat het leuk is om goed voor jezelf te zorgen.  

2.  Leer ze over voeding.  Wat voor nuttige stoffen zitten er in je appel, bloemkool, vlees, erwten, boontjes, yoghurt, amandelmelk?  Wat zit er allemaal in de voedingsproducten die je koopt?  Lees samen de labels.  Wat doen al die nuttige stoffen voor je lichaam? 

3.  Vertel hen dat ze zeker hun voordeel halen uit gezonde voeding.   Je wordt er rustiger van,  je buikje krijgt meer voedingsstoffen binnen, alles gaat beter werken, betere voedingsstoffen hoe sterker je wordt,  … 

4. Kinderen zijn visuele wezens.  Dompel je omgeving even om in het groenten-thema.  Pas je keukenrol, tassen, borden, kookboeken,… aan.  Dus een keukenrol met een lekker kruidenmotiefje i.p.v. de cupe-cake,…  Zorg ervoor dat je kind omringt wordt met goede reclame en beperk reclame met koek, chocolade,…  

20151212_142753 (Large)5.  Zorg gewoon dat het leuk wordt.  Maak met toffe figuren van groenten. Koekjesvormpjes zijn hier heel geschikt voor.  Daar kunnen ze dan mee uitpakken tijdens de lunch op school.  Maak bijvoorbeeld groenten in de vorm van hun lievelingsdier. Als je dit goed aanpakt, helpt dit echt!   Kijk maar naar mijn vorig artikel over groentenfiguren!

6.  Maak groenten hip.  Zorg ervoor dat je zelf niet denigrerend praat over groenten of bio.  Groenten zijn nu eenmaal hip.  Je vindt echt een ton leuke, inspirerende mensen en artikels op het net die het hebben over gezond eten.  Dus maak daar gretig gebruik van.  Zoek op het net naar goede voorbeelden.  Die werken inspirerend.  

7.  In de puberteit zullen ze zeker hun voordeel uit groenten halen.  Als de balans goed zit, zullen ze veel minder last krijgen van die vervelende puistjes, een mooiere huid, haren, nagels krijgen, minder zweten, enz

8.  Weet dat je kind effectief op lange termijn gelukkiger wordt als het zijn portie groenten krijgt.   

9. Geef zelf het goede voorbeeld en eet gewoon groenten, punt.  Je hoort daarin voor jezelf en hun grenzen te trekken.  Andere zien genieten van lekker eten, wekt gewoon interesse op.  Hierdoor gaan ze een beeld krijgen dat het ok en lekker is en stop je ook eventuele angsten.  In elk geval ga je dan niet mee in hun angst, waardoor ze deze beter kunnen overwinnen.

10. Laat ze kennismaken met de verschillende bereidingswijze.  Je kan verschillende groenten (knolselder, koolrabi, rode biet, pompoen, wortel,..)  in de oven leggen of bakken in de pan met wat olijfolie, net zoals frieten gesneden; met een beetje zeezout erover.  Gestoomd, enz…

afbeeldinggroenten11.  Je schotelt kinderen best 3 maal per dag een portie groenten voor.

12.  Geef hen de groenten die ze zo opeten, geregeld te eten.  Een slaatje bij de maaltijd is echt nuttig en zo geef je hen meer ervaring met het eten van groenten.  Hoe meer ze oefenen, hoe vlugger ze de uitdaging aangaan om te experimenteren met andere groenten.  Je hoort ze eerst een veilige haven, zekerheid te bieden en dit opbouwen.

13. Eet als gezin samen aan tafel en hou het vooral luchtig en ontspannen aan tafel.  Stress geeft net het omgekeerde effect, relaxen dus.

14.  Begin bij twijfelgroenten klein.  Geef er een kleine portie van, een hap.  Het moet haalbare uitdaging blijven. 

images15.  Werk met verse kruiden.  Zet eens wat verse kruiden op de tafel en laat ze de verschillende smaken eens degusteren zoals een professional.  Vraag hen advies:  Welke kruiden passen er het best bij dit slaatje of dit gerechtje?  Hang wat kruidenpotjes op en laat ze regelmatig kruiden plukken.  Dit vinden ze super.  Munt, basilicum, citroenmelisse, bieslook, viooltjes zijn hier de favorieten.  Er zijn ook de bloemetjes van de oost-indische kers, daslook, rozemarijn, tijm, oregano, de veld of waterkers, courgette, roosjes, madeliefjes die super lekker en eetbaar zijn.  Het oogt kleurrijk en het is super leuk om mee te spelen.

16.  Je smaak is een veranderend iets.   Ik heb gelezen dat je wel minstens 10 verschillende keren iets moet proeven voor je echt kan zeggen dat je iets niet lust en dan stop je een tijdje en geef je het weer aan je kind.  Laat ze weten dat smaak een veranderend iets is en dat je altijd even best proeft.  Laat ze het bekijken als experiment:  “Eens kijken of ik het nu al lust?”

17.  Koop voor hen een kookboek en maak iedere zondag iets lekkers met hen uit hun boek.

18.  Wees zelf creatief in de keuken en maak sausjes, koekjes, cake van groenten.  Dit gaat zelfs zonder extra te zoeten en met een lekkere kruiding is het top.  Snuffel maar eens verder rond in het Food deel van deze blog.

19.  Volhouden is en blijft het toverwoord!  Hou vol, het vraagt wat tijd en een beetje inspanning, maar eens ze ermee weg zijn, wordt dit letterlijk kinderspel.  Na een tijdje maken ze zelf hun slaatje.

20. Het één programma: Ook getest op mensen heeft hierover iets geschreven. Dit kun je hier nog eens nalezen.
Kim
Geschreven door / Kim

Geef je commentaar

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>