,

Zelf een wilgentipi bouwen?

Zelf een wilgentipi bouwen?

Winter en buitenspelen? “Liever niet!” hoor ik je al denken. Wel, je kan wel aan leuke ideetjes beginnen zodat er in de zomer onbegrensd gespeeld kan worden.
De wilgentipi is een leuk schaduwrijk plekje in de zomer, een levend kamp, dat meegroeit met jouw kinderen. De kinderen komen nergens zo nauw in contact met de natuur dan in hun kamp. Een wilg heeft soepel hout en herstelt zich snel. Breekt er een takje af, geen paniek, de wilg groeit zo snel, dat dit hersteld wordt . Als je denkt dat kampen vooral voor jongens zijn dan heb je het mis. Onze meisjes gebruiken de blaadjes om heksensoep te koken, de takken om zwaarden te maken en het kamp om zich in te verstoppen.

Wat heb je nodig ?
Een schop, verbeelding en wilgentenen :)
Tip : Kijk eens op tweedehands of je er wilgentenen vindt, sommige mensen met knotwilgen kunnen best wel een handje gebruiken bij het knotten (knotten is van november tot maart), daar kan je vast wat wilgentenen scoren.  Je kan ze eventueel ook kopen bij de Vos Salix of ecohout, maar dat hebben we niet getest. Bij ecohout wordt de prijs duidelijk vermeld.

Hoe maak je het ?
Wilgen houden van natte grond en schieten heel gemakkelijk wortel, ze groeien snel. Het planten van de tipi kan best in de herfst of in het voorjaar gebeuren.  De breedste kant van de teen steek je in de grond. Snij hem schuin af, dan lukt dit beter.  Markeer de plaatsen waar je de wilgentenen wil insteken, maak een put van 50 cm.  De tenen steek je erin, je kan opteren om op voorhand al reepjes van de bast onderaan af te halen, zo schiet de wilg beter.  Zorg ervoor dat je wilgentenen hebt van dezelfde lengte voor de hoge constructie, de kleinere tenen kan je invlechten om de tipi wat voller te maken. Voor je het weet is de tipi klaar.

tipi winter

Score :
Pluspunten :
+ Buitenspelen
+ Contact met de natuur
+ Makkelijk gebouwd
+ Welk kind wil er geen kamp in de tuin?
+ Elk seizoen verandert de tipi.

Minpunten :
-De tipi moet minstens jaarlijks geknot of gesnoeid worden, maar met deze gesnoeide takken kan je weer aan de slag gaan.  

An
Geschreven door / An

Geef je commentaar

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>