Eindelijk lekker glutenvrij rijstbrood!

Eindelijk lekker glutenvrij rijstbrood!

Een glutenvrij brood dat naar meer smaakt, dat moest nog uitgevonden worden!  Wel, nu bestaat het en het is super lekker!  Mijn kinderen geven het twee dikke duimen en smullen er hartelijk van.  Leuk om zien!  Tevens lusten alle kinderen die langskomen het brood, tot zelfs de moeilijke eters.  Dus weeral een receptje dat ik mag afvinken en goed bewaar voor mijn nakomelingen en nu ook voor jullie!

9200000045961228Het origineel recept komt uit het boek  “Lekker zonder allergenen” van Yves Thomas.  Hij ontwikkelt al jaren recepten zonder allergenen samen met de Vlaamse coeliakievereniging en Time for Lyme.   Het brood dat hij maakt voelt, ruikt, smaakt en oogt als gewoon brood.  Het is lekker mals en zacht en smaakt niet verschrikkelijk droog en kruimelig, zoals glutenvrij weleens durft te zijn wanneer je het aankoopt.  Ik heb het recept wel ietsjes aangepast, omdat ik andere suikers, gierstvlokken en glutenvrije, droge gist erin wou.   Dat voelt voor mij beter aan.  De gierstvlokken kan je volledig weglaten, als je dat wil.  Dat maakt het geheel minder zoet.    Ook bak ik het op 180 °C om de olijfolie niet te doen verbranden.

Het leuke eraan is: je maakt ook een echt deeg.   Een deeg, dat er als echt brooddeeg uitziet.  Een lekker vast bolletje dat je kneden kan en dat rijst.  Dat maakt je helemaal nostalgisch en blij.   Eén keertje ben ik de olijfolie vergeten.  Het brood smaakte wel goed, maar het hing minder goed aan elkaar.  Je zag het deeg al een beetje uit elkaar vallen.  Olijfolie is dus een broodnodig ingrediënt! :-D 

In het boek vind je goede informatie over de verschillende allergenen en  heel veel lekkere recepten die gaan van tot wel 15 soorten brood, als pistolets, koffiekoeken, taarten,…   Ook het pannekoekrecept is een hit bij ons.  

Wat ik nog ga proberen, is het zuurdesembrood.  Er staan recepten in het boek om zelf je zuurdesem aan te maken.  Dit zou nog beter verteerbaar zijn.  

Recept
Wat je nodig hebt
370 g rijstmeel
30 g gierstvlokken
35 g fiber husk
25 g kokosbloemsuiker  of   30 g Amazake van bruine rijst (glutenvrij)
8 à 10 g zout
450 g lauw water
7 g glutenvrije droge gist
40 g olijfolie 
Keukenrobot
Stoomoven

Het recept kan op twee manieren een zoetere versie met kokosbloemsuiker en een minder zoete, meer hartige versie met amazake van bruine rijst.  
Let wel op! De kokosbloemsuiker vermeng ik bij het rijstmeel, de amazake meng ik onder het lauwe water.   
Ik meng met de hand de fiberhusk, gierstvlokken, kokosbloemsuiker (als je hiervoor kiest), rijstmeel en het zout onder elkaar.  
Daarna vermeng ik met de keukenrobot de gist en de olijfolie in het lauwe water en als je hiervoor kiest de amazake.  
Als deze goed vermengt zijn, doe ik het meel erbij en laat het goed kneden door de keukenrobot tot alles goed aan elkaar plakt.  
Het deeg laat ik het minstens 1u.30 tot  soms 3 uur rijzen met een handdoek eroverheen.
Daarna stel ik de stoomoven op combinatiegaren in, op 180°c boven-en onderwarmte  en met 20% stoom (10% stoom gaat ook).

Tip:  Vernevel zodra je oven op temperatuur is, wat water in je oven met een (planten-)spray.

Ik leg het deeg op een raster met bakpapier en schuif het de oven in.
Na 1u. 40 min. bakken, is het brood klaar.
Smullen maar!

Score voor het brood
Pluspunten:
– Lekker en door kinderen en volwassenen met allergenen en intoleranties geliefd.
– Smaakt, ruikt, voelt en oogt als gewoon brood.
– Makkelijk klaar te maken.
– Het brood kan je  2 dagen bewaren.

Minpunten:
– Vind ik niet.

 

 

Kim
Geschreven door / Kim

één Commentaar

Geef je commentaar

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>