Aquakefir of Vitonade, een suikervrije waterdrank vol met probiotica!

Aquakefir of Vitonade, een suikervrije waterdrank vol met probiotica!

Dit heb ik vorige week uitgeprobeerd en vind het super.  Aquakefir van Biodynamic en de Vitonade Curcuma Ginger van Sugarfree RawFood.  De Aquakefir is gemaakt van water, zongedroogde vijgen, citroen en levend ferment (waterkefir, dus).  De Vitonade van gefilterd water, gember, curcuma, cayennepeper, grijze peper en levend ferment.

Ik heb deze dranken gekozen, omdat zij niet-gepasteuriseerd zijn, werken met levend ferment en als suikervrij en darmherstellend aangeschreven staan.  Andere soortgelijke producten worden meestal met suiker gemaakt.  Dus het is even kijken en labels lezen.

De smaak van deze dranken is lichtzurig.  Zo worden de meeste kefirdranken omschreven.  Je mag er niet mee schudden, want dan bruist het over. 😀 Spreek hier even over ervaring.  Er zat namelijk onderaan bezinksel en dacht dat het een goed idee was om de fles even om te draaien.  Niet doen dus!  Er zitten namelijk gisten in.  De Aquakefir van Biodynamic heeft een toegankelijke smaak.  Iets meer dan de Vitonade Curcuma Ginger.  Deze laatste heeft een zeer uitgeproken smaak en kan je ook niet teveel van drinken.  Althans ik toch niet. 
Je vindt verschillende smaken van Aquakefir en Vitonade.  Zo heb je ook een hibiscus versie van de Vitonade.  Deze heb ik nog niet uitgetest, maar staat op het verlanglijstje.  

20160418_121632 (Large)

Waterkefir zit vol met goede melkzuurbacteriën en gisten.   Het is een natuurlijke probiotica en wordt hoog aangeschreven als middel om de darmen te herstellen.   Het zijn kleine kristalvormige korrels die samen met vruchten, zoals dadels, vijgen of soms ook suiker, onder water worden gezet om een tijdje te fermenteren. Kefir leeft op deze suikers en zet de suikers om in allerlei goede bacteriën, vitaminen, anti-oxidanten, gisten, enz.  De suiker zou er dus uitgaan.  Doordat het gist krijg je wel een alcohol percentage.  De waterkefir van Biodynamic bevat minder dan 1,2% vol.  De Vitonade minder dan 1% vol.  Het suikergehalte van deze twee dranken valt ver onder de 1 g per 100 ml.

Je hebt ook de melkkefir of het yoghurtplantje.    Dit is ook al zo’n oud middel.   Ik heb het leren kennen via mijn oma.  Velen van jullie zullen zich de bloemkoolachtige plant die in volle melk staat te trekken wel herkennen.  Pure nostalgie!  Pure vintage!  

Kefir met of zonder melk?  That’s the question.   Wie een lactose- en/of melk-intolerantie heeft, raad ik de waterkefir aan.   Blijkbaar verdwijnt niet alle lactose uit de melk.  Waterkefir staat er om bekend dat het voor meer mensen geschikt is en zachter voor de darmen is.

Kefir kan je home-made maken en kan je ook gewoon voorgemaakt in de bio-planet aanschaffen, zoals ik heb gedaan.  

Als je op deze link klikt, kom je op een blog terecht geschreven door een ervaren waterkefir-blogster. Ook in het GAPS-dieet wordt Kefir voorgesteld als darmherstellend middel.  Ook kan je eens op wikipedia een kijkje nemen.

Zeker ook aan te raden aan alle mama’s die na de bevalling sukkelen met hun darmen of die gewoon fit en vitaal willen zijn.
 

Score
Pluspunten:
+ makkelijk aan te kopen
+ gezond
+ natuurlijke boost
+ verfrissend

Minpunten:
– voor sommige mensen de smaak, andere houden ervan.

Kim
Geschreven door / Kim

2 Commentaren

 • Joop Jansen

  Dag Kim,

  Ik lees idd heel goede berichten over waterkefir.
  Ik heb het nog niet geprobeerd in tegenstelling tot Kombucha wat iets vergelijkbaars is, behalve dat daar nog iets van suiker inzit ???
  U zegt bij de pluspunten in uw artikel + makkelijk aan te kopen.
  Kunt u mij een adres in Nederland (liefst Gelderland) geven waar ik Aquakefir kan aanschaffen

  Joop groet

Geef je commentaar

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>