Basisgids van oliën en maceraten voor crèmes, bodylotions,… zelf te maken

Basisgids van oliën en maceraten voor crèmes, bodylotions,… zelf te maken
Basisoliën zijn oliën die uit noten en pitten worden geperst.  Iedere olie heeft zo zijn specifieke eigenschappen. Eigenschappen die ze allemaal gemeen hebben is dat ze de huid versoepelen en beschermen.  Het zijn natuurlijke oliën wat wil zeggen dat ze de huid laten ademen, dit in tegenstelling tot producten op basis van petroleum die veel in de cosmetische industrie gebruikt worden.  Natuurlijke oliën zijn dus vooral gezonder.  Toch blijft het voor mensen met een zeer gevoelige huid altijd even uitkijken, daarom raad ik jullie aan om ook natuurlijke producten altijd even op de bovenkant van je hand uit te testen.  

Ik gebruik het boek “van abrikozenpit tot zonnebloempit” van Geert Devlieghere  als  goede raadgever.    

Zoete amandelolie
Dit is een olie die ik veel gebruik.  Het is een zachte olie die voor praktisch iedereen goed is.  Ook voor baby’s is deze olie zeer geschikt.   Tijdens de zwangerschappen heb ik hiermee mijn buik ingewreven tegen striemen.  Met zeer goede resultaten.
 Let op!!! Gebruik enkel de zoete amandelolie.  

Jojoba-olie
Eigenlijk is dit geen olie, maar een vloeibaar hars.  Is zeer geschikt om de huid te reinigen.  Ik gebruikte hem daarom altijd in de billetjeszalf van mijn zonen.  Het is een olie die wat langer vet op de huid aanvoelt.  Goed voor lippenbalsem, gezichtscrème’s, enz.

Druivenpitolie
is goed voor de rimpeltjes en herstelt de vochtbalans.  

Abrikozenpitolie
is er eentje die heel snel de huid indringt en daardoor weinig vet aanvoelt.  Ik gebruik hem voor mensen die niet graag een vette crème op hun huid voelen.  


Maceraten ontstaan wanneer je planten laat trekken in een basisolie.  Meestal gebruikt men soja-, zonnebloem of olijfolie als basis.  De geneeskrachtige planten die eraan worden toegevoegd, geven hun stoffen door aan deze olie.

Goudsbloemolie of Calendula-maceraat
Deze olie wordt veel gebruikt voor gevoelige huidtypes.  Ik gebruik hem voor zachte gezichtscrèmes.  Dit is het enige maceraat dat ik gebruik voor cosmetische producten.

Je vindt deze producten in gespecialiseerde zaken op www.naturann.be of in de bio-winkel.

Getest
Goedgekeurd voor mensen met een gevoelige huid

Score

Pluspunten:  
+  Dit zijn zachte en natuurlijke producten voor mensen met een gevoelige huid.
+  Ze laten je huid verder ademen.
Minpunten:
– Mensen met een zeer gevoelige huid testen ook natuurlijke producten het best even op hun hand of arm uit.
Kim
Geschreven door / Kim

Geef je commentaar

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>