Hoeveel is de hartslag van jouw kind?

Hoeveel is de hartslag van jouw kind?

“Mama, ik heb huiswerk lichamelijke opvoeding!  Ik ga ook aan “Start To Run” doen. ”
Nu moet je weten dat ik enkele jaren geleden begonnen ben met “Start To Run en dat ik nog wekelijks blijf joggen.  Natuurlijk op mijn eigen tempo en niet altijd nog vijf kilometer, maar toch.  Ik vond “Start To Run” een geweldig loopprogramma.  Lopen met Evy die mij vanuit mijn oortjes aanmoedigt en toeschreeuwt dat ik het moet volhouden.  Het was me wel wat.
Maar, dochterlief heeft een trainingsschema gekregen van de turnjuf en moet tegen het einde van het schooljaar 5 of 3 kilometer ineens uitlopen.  Zonder muziek in de oren, maar met een chrono in de hand.
Ik nam me voor om haar te stimuleren en net als Evy haar aan te moedigen.  Dus, wij gingen samen aan het lopen, en op het einde van de eerste loopactiviteit nam ik haar hartslag.

Nu, om een langverhaal kort te maken…  hoeveel is de hartslag van jouw kind?
Geen idee… hoor ik je al denken.  Wel ook ik wist het niet, maar uitgerust met een hartslagmeter, kwam ik erachter dat de hare rond de honderdveertig was na het sporten.
Veel te veel dacht ik, ik had evenveel gelopen en zat aan zeventig.  Wat ik even vergat, was dat ik een sporthart heb, dat veel trager slaat dan dat van andere volwassenen.

Gelukkig bestaat er google en kon ik het even opzoeken.

Hartslag bij kinderen :
De gemiddelde hartslag van een volwassene in rust is ruwweg tussen de 60 en 80 slagen per minuut is. Bij kinderen wordt dat als volgt:

  • Neonaat tussen de 120 en 140 slagen per minuut
  • Zuigeling tussen de 100 en 140 slagen per minuut
  • Peuter tussen de 100 en 110 slagen per minuut
  • Kleuter tussen de 80 en 100 slagen per minuut
  • Schoolkind tussen de 80 en 90 slagen per minuut
  • Adolescent tussen de 60 en 80 slagen per minuut

Bron :  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/kinderen/105956-hartslag-bij-kinderen.html

De maximale hartslag :
De maximale hartslag is het maximaal aantal hartslagen per minuut, ongeacht het inspanningsniveau. Je kan die inschatten met volgende algemene formule:  220 – leeftijd.

heart-rate-459226_960_720Dit betekend dat mijn dochters hartslag zeker niet alarmerend hoog lag !
Ze mag tot aan 200 gaan !

Waarom hebben kinderen een hogere hartslag?
Zoals in de bovenstaande lijst is te zien is het hartslag van kinderen hoger in vergelijking met een volwassene. Hoe komt dat? Kinderen hebben een kleiner hart hierdoor wordt er per slag minder bloed rondgepompt. Ook moet het hart van een kind verhoudingsgewijs meer bloed rondpompen. Deze twee factoren zorgen er dus voor dat de hartslag bij een kind hoger ligt.

 

An
Geschreven door / An

Geef je commentaar

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>