Waarom noemt een vergeet-mij-nietje een vergeet mij nietje?

Waarom noemt een vergeet-mij-nietje een vergeet mij nietje?

“Mama waarom noemt die bloem een vergeet mij nietje?”  …. daar stond ik  dan.  Ik wou al antwoorden dat je die niet mag vergeten water te geven.  Het kleine plantje was als onkruid onze tuin ingeslopen en bedekt nu verschillende vierkante meters van de borders en van het grasveld.  Je kan er dus niet naast kijken, ik zal ze zeker niet vergeten en watergeven hoeft al helemaal niet.

Waarom zou dit plantje zo noemen?  Ik heb er geen idee van maar voor mij mag dit kleine blauwe plantje uitgeroepen worden tot de bloem met de mooiste naam.

Vanwaar die naam toch komt, dat wou ze weten.  Tijd om eens op zoek te gaan.  Eens uittesten of we deze informatie kunnen vinden. 

Gevonden !

Er zijn verschillende legendes die de naam verklaren :

De eerste gaat over een ridder, in de Middeleeuwen.   Een ridder en zijn geliefde waren langs een rivier aan het wandelen. Bij het plukken van een bosje bloemen viel hij door de zwaarte van zijn harnas in het water. Terwijl hij verdronk gooide hij het bosje bloemen naar zijn geliefde en riep “Vergeet mij niet”. Het vergeet-mij-nietje dus.  Hierdoor is de bloem verbonden met romantiek en tragiek en werd ze vaak door vrouwen gedragen als teken van trouw en oneindige liefde, want in de (bloemen-)symboliek is blauw het symbool van trouw, liefde en bestendigheid, dus vergeet-mij-niet.

Een andere verklaring van de benaming  zou berusten op het volksgeloof :  “Hij, die den wortel van de plant bij zich droeg, de trouwe minnaar wordt of blijft van de persoon die hem dezen wortel gaf.”  Voila, als je een lief zoekt die je trouw blijft, hoef je hem of haar alleen maar een wortel van vergeet-mij-nietje cadeau te doen en hij vergeet je nooit.

Een derde verklaring die ik terugvond, is de godsdienstige : “Toen God alle planten een naam gaf, was er een klein plantje zonder naam dat riep: “Oh God, vergeet mij niet!” God antwoordde: “Dat zal nu jouw naam zijn” maar aangezien hier behalve God en de planten niemand bij was om het verder te kunnen vertellen, lijkt het me sterk dat dit de waarheid is 😉

 

Nog een extraatje dat ik al zoekend tegenkwam en graag wil delen :

Wist je trouwens de Griekse naam van dit plantje Myosotis is, wat muizenoortje betekend?  Het vergeet-mij-nietje heeft grijsblauwe bloemblaadjes in de vorm van muizenoortjes, vandaar.

An
Geschreven door / An

Geef je commentaar

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>