OMDENKEN. Ik heb het begrip omdenken leren kennen door de juf van mijn dochter. Deze denkwijze past ze regelmatig toe in de omgang met de kinderen van haar klas en ik vind dit geweldig inspirerend.
Dit voorbeeld wil ik graag met jullie delen:
Acht uur ‘s morgens, plots vallen er dikke sneeuwvlokken uit de lucht. Mijn dochter doet haar winterse kleren aan en maakt in een mum van tijd een gigantische sneeuwbal. De eerste van dat schooljaar en waarschijnlijk ook de laatste want het is al eind februari. Trots zegt ze, deze neem ik mee naar de klas. Heel wat ideetjes om dit niet te doen borrelen op in mijn hoofd (die is nat, die gaat niet in de auto, hij gaat smelten, veel te zwaar, en wat kan je er op school mee aanvangen?).
Maar, ik neem een waterdichte plastic tas en geef de sneeuwbal mee naar school. Enthousiast toont ze de reuzensneeuwbal aan de juf. De juf zegt hierop, dat is leuk, deze nemen we mee de klas in. Ik maak weer heel wat bedenkingen in mijn hoofd (de bal is te zwaar, die krijgt ze nooit de klas in, hij gaat smelten, de kinderen gaan afgeleid zijn, …) . De juf vraagt me of ik hem mee wil dragen naar de klas en in de lavabo wil leggen. Dat doe ik graag. Als ik ’s avonds mijn dochter ga halen, vertelt ze honderduit over haar dag, vooral over haar sneeuwbal : “Hij was wel 30 cm doorsnede en hij heeft de hele dag gesmolten en elke pauze mochten we gaan kijken en op het einde van de dag was hij nog steeds niet ontdooid.” Dank je wel juf, voor de leuke dag!
Omdenken is een beweging waarbij je de mogelijkheden, in plaats van de beperkingen zoekt. Je denkt in kansen, in plaats van problemen. Geweldig welke ervaringen dit kan geven. Er bestaat een site van met verschillende strategieën en een geweldig creatief forum waar ideeën uitgewisseld worden. Je kan er zelfs cursussen van volgen.
Deze website is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Er bestaan ook verschillende boeken over omdenken, zoals : omdenken is stom, lastige kinderen, heb jij even geluk en het beknopte boekje ja-maar, omdenken.  Deze boeken werden allemaal geschreven door de grondlegger van het omdenken, Berthold Gunster. Als je de recensies mag geloven, lijken het echt wel grappige en boeiende boeken.