Wat houdt het etiket “Winnaar van speelgoed van het jaar” in?

Wat houdt het etiket “Winnaar van speelgoed van het jaar” in?

Ja, met die vraag zat ik.  En wat doe je daaraan?  Onderzoeken natuurlijk!  Tenslotte, heb ik ook al speelgoed gekocht met het prestigieuze, poppy logo.  Niet vanwege dat etiketje, wel omdat het speelgoed me aansprak en vernieuwend was.   Je merkt het logo echt wel vlug op.  Je kan er haast niet naast kijken.  Maar heeft het een meerwaarde voor mij, als speelgoedconsument?  Lees hier wat ik te weten kwam.  

De Belgische
Speelgoedfederatie
Ons verhaal start bij de Belgische Speelgoedfederatie van start sinds de jaren 80.  Dit is de organisatie die sinds 1999 de verkiezing van Speelgoed van het jaar organiseert.   

Wat doet die speelgoedfederatie?
Deze federatie houdt zich bezig met de promotie van speelgoed in België en in Europa.  Zij brengt mensen die op verschillende niveau’s met speelgoed bezig zijn, bij elkaar.  Ook ziet de federatie erop toe dat het speelgoed op verschillende vlakken (milieu, veiligheid, namaak) voldoet aan de wetgeving en waakt zij zo over de kwaliteit.  Wat een belangrijke taak is.

De verkiezing Speelgoed van het jaar  
Hoe verloopt  die verkiezing nu?  Er zijn 12 categoriën; bv.: eerste leeftijd speelgoed, buitenspeelgoed, jongensspeelgoed, meisjesspeelgoed, …  De jury krijgt de keuze uit 57 artikelen om hun 12 favorieten uit te kiezen.   Voor elke categorie eentje dus.   

Ook wij, consumenten, kunnen onze stem uitbrengen en een keuze maken uit de 12 verkozenen van de jury.  Dit wordt dan in 3 groepen verdeeld.  Meisjes, jongens en ouders.  De winnaar van elk van deze groepen wordt dan ook beloond.  Ik stel mij dan de vraag.  Waarom maar 3 categorieën?  Ik, als ouder, wil ook weten waar jongens en meisjes samen graag mee spelen.  Waarom geen categorie uniseks? 

Vroeger kon je als consument enkel deelnemen via het speelgoedmuseum te Mechelen.  Sinds dit jaar kan je gewoon via de website je stem uitbrengen.  Wat ik een goede progressie vind.


Wie zit er in de jury?
Het is opmerkelijk hoe dit per land kan verschillen.  Kijk maar:

In de Belgische jury zetelen: 
19 professionals uit de speelgoedindustrie
en
9 journalisten.  

In Nederland doen ze het met 15 juryleden in totaal: 
6 professionals uit de speelgoedindustrie
4 journalisten
2 pedagogen
en
2 spellendeskundigen

Als ouder heb ik enigszins meer vertrouwen in de Nederlandse jury-opstelling, dan in het Belgische model.  Niet alleen doen ze het daar met minder, wat waarschijnlijk efficiënter is.  Er zitten ook nog eens pedagogen en spellendeskundigen in die een andere kijk op spelen hebben.  Daar ben ik eerlijk gezegd wat jaloers op. 

Waarom houdt men deze verkiezing?
De verkiezing heeft als doel om mensen uit de speelgoedindustrie erkenning te geven voor hun creativiteit en originaliteit.   De Award wordt toegekend volgens een principe van totale, niet-commerciële transparantie, zo staat er.   

Ik vind het zeer nodig dat creatieve breinen beloond worden.  Dit hoort gewoon zo.  

Toch gaat dit verhaal ook over de consument aangezien er een waardesticker op de verpakking zit en daar vind ik dan dat het Nederlandse jurymodel eerlijker naar de consument toe is.  

Wat krijgen de Award winnaars van deze verkiezing?
Erkenning en herkenning:  Ze mogen een sticker op hun product kleven, waardoor het voor de consument zichtbaar is dat het om een vernieuwend product gaat.   Hun spel wordt een jaar lang in het speelgoedmuseum te Mechelen tentoon gesteld.

Meer weten over de verkiezingen kan via Wikipedia.

Score
Pluspunten:
+ Duidt vernieuwend speelgoed aan
+ Motiveert de mensen uit de speelgoedindustrie
+ Eens leuk om je mening te kunnen geven over speelgoed
+ Het logo is duidelijk herkenbaar

Minpunten:
– De Belgische jury opstelling zou gevarieerder mogen.  Dit zou eerlijker zijn naar de consument toe.
– Er is geen uniseks categorie, waarin kinderen hun keuze kunnen aangeven.
– Het is een indicatie

Kim
Geschreven door / Kim

Geef je commentaar

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>