Waarom haver soms glutenvrij is?

Waarom haver soms glutenvrij is?

Mijn interesse is gewekt en het antwoord oer simpel.  Haver is gewoon een glutenvrij graan.  Toch kunnen er tijdens het productieproces gluten in sluipen.  Dit omdat dezelfde machines gebruikt worden voor het telen van tarwe, rogge, gerst als voor haver.  

Als je intolerant bent, is het belangrijk om glutenvrije haver te halen.  Deze geeft een garantie dat het proces glutenvrij is verlopen.   Op de verpakking staat dan ook de waarde < 20 milligram gluten per kilo haver aangegeven.  Wat hetzelfde betekent als glutenvrij.   Via deze link vind je hierover meer informatie.

Haver is super voor je gezondheid.  Hier zijn enkele voordelen van het graan:
+ heeft een verzachtende werking op het spijsverteringsstelsel
+ verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed
+ zorgt voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel
+ zorgt voor spieropbouw in de puberteit, enz;
+ werkt herstellend na ziekte
+ regelt de vrouwelijke hormonen 
+ verdeelt je energie, heeft een lage glycemische index
+ is een bron van eiwitten, vitamines en mineralen
+ je krijgt er gezonde haren en nagels van

Haver bevat avenine.  Dit is een eiwit dat verwant is aan gluten en die heel soms bij mensen met glutenovergevoeligheid last kan veroorzaken.  Bekijk daarom ook even hoe ze op het coeliakieforum berichten over haver.

Hoeveel mag je nu van havervlokken eten?
Op de verpakking staat geen aanwijzing tot beperking.  Op het Coeliakieforum wordt door iemand aangegeven dat een volwassenen met Coeliakie 50 g per dag mag. 

Ikzelf gebruik de glutenvrije havervlokken van Bauckhof.  Ik eet hier toch zeker 50 g per dag van als ontbijt.  Zelf ondervind ik hiervan het voordeel dat ik langer energiek ben.  Ik voel me stabieler, omdat ik minder last heb van schommelingen in mijn bloedsuikerspiegel.  Ook de kinderen eten hier dagelijks van en vinden dit heel normaal.  Het smaakt ook lekker zacht.  Je kan er vanille en kaneel bijvoegen en wat ongezoete sojamelk, amandelmelk, kokosmelk, hennepmelk en ga zo maar door.

Hoe eet je haver?
1.  Je kan er pap van maken en met melk een paar minuten laten inkoken.
2. Je kan het verwerken in je baksels.  Cake, brood,…
3. Gewoon even overgieten met wat plantaardige melk en meteen opeten.  Volgens het ‘Groot handboek geneeskrachtige planten’ van Dr. Geert Verhelst, helpen enkele lepels rauwe haver tegen diarree en maagpijn. 
4.  Je kan het ook laten een uurtje laten staan om te wellen.  De haver slorpt dan vocht op, zet zich uit en wordt slijmerig.  
5.  Je kan ook havermelk maken.


Getest en goedgekeurd

Score
Pluspunten:
+ kijk naar bovenstaand lijstje

Minpunten:
–  niet voor iedereen

 

 


 

Kim
Geschreven door / Kim

Geef je commentaar

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>