Kerstmarkt Valkenburg

Kerstmarkt Valkenburg

Valkenburg, een stadje aan de Geul, in Nederland. Hier zou een van de grootste, mooiste en meest feeërieke kerstmarkten van Europa zijn en dit wil ik graag testen.

Getest : leuk, maar heel erg druk, gelukkig is het maar één keer per jaar kerstmis. 

In tegenstelling tot wat ik verwacht had, ligt Valkenburg in een heuvelachtig gebied. Het lijkt wel de Ardennen, maar ze spreken hier Nederlands.  Het prachtige dorpje Valkenburg wordt op een winterse zaterdag in december overspoeld door toeristen, terwijl we opgingen in de massa was de kerstsfeer heel erg aanwezig. In gemeentegrotten, ligt de oudste en meest bezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa.  Toegegeven… ze was indrukwekkend, enorm groot, sommige gangen zijn zo breed dat er wagens door kunnen rijden. Maar wanneer de jongste dringend naar toilet moest en we tegen de menigte in, ons een weg zochten naar de toiletten, was dit een moeilijke opgave. Na het toiletbezoek hadden we eigenlijk genoeg van de drukte, de smalle of noem het gezellige gangetjes en baanden ons een weg naar buiten. We kwamen uit langs de andere kant van het dorp, gelukkig hadden we een plannetje bij waardoor we onze weg terugvonden.

Mergelrijk een andere grot was eigenlijk het leukste om te doen, de moeite waard, je moet er wel een flinke klim voor overhebben.
De grotten in Valkenburg zijn geen echte grotten, het zijn eigenlijk mergelgroeven waar de mergelstenen uit gewonnen werden.  In Mergelrijk kunnen de kinderen zelf deze stenen bewerken en kan je genieten van gigantische  kunstwerken gehouwen uit mergelsteen.  De hele nachtwacht wordt hier ook afgebeeld.  Oké, de kerstsfeer was hier in Mergelrijk niet zo alom aanwezig, maar de overdreven drukte gelukkig ook niet.

IMG_5713

Valkenburg is gezellig, maar voor ons net iets te druk. Ik denk dat we zeker nog eens in Valkenburg terug komen, maar niet in een weekend in de kerstperiode.

Duur : Hele dag, of weekend

Kidsproof : Zolang je tegen drukte kan en je kinderen een grote blaas hebben is dit heel leuk.

Score :
Pluspunten :
+  Heel gezellig stadje. 
+  Veel te beleven.
+ Het zelf aan de slag gaan met  mergelsteen viel enorm in de smaak
+  Je wordt hier echt ondergedompeld in de kerstsfeer.

Minpunten :
–  Veel te druk voor ons en ook moeilijk toegankelijk voor buggy’s op drukke dagen.

An
Geschreven door / An

Geef je commentaar

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>