Zeewier

Zeewier

Niemand komt tegenwoordig voorbij de zeewieren. Ze zouden vol goede stofjes zitten, dus veel vitaminen en mineralen. Goed voor darmen, maag en uiteraard je immuunsysteem. Jodium en kalium alom.

Maar pas er mee op en let op de dosering! Wist je dat je van sommige zeewieren maar zeer weinig kan eten. Dit omdat een overdaad de gezondheid echt kan schaden. Lees dus goed de doseringen op de verpakkingen. Voor iedere verpakking geldt een andere dosering. Meestal staat het onderaan de verpakking.  Wist je van sommige nori-blaadjes mag je maar maximaal 1 g van eten.

 

Sushi

Wij maken geregeld Sushi met volkoren- of zilvervliesrijst en groentjes in het midden. De zilvervliesrijst is hier geschikt voor. Deze bevat zo veel meer voedingstoffen als de witte variant. Kijk goed hoeveel je van een nori-blaadje mag eten.  De kinderen lusten dit heel graag.


Zeewier thee

Je kan nu in de winkel een pakje aankopen, met daarin 5 ierse zeewieren en algen, waaronder wakame en spirulina. Even opgelet!!! Hiervan mag een volwassen mens maar 5g per dag consumeren. Deze thee heeft bij een van mijn kinderen wisselend succes. De ene vindt het maar niets, de ander lust het.

 

20151213_164121 (Large)Wat je nodig hebt
zeewier
theezakjes van papier
kokend water
limoen 

 

Hoe maak je het
Was eerst het zeewier grondig.
Neem een theelepel zeewier per tas en doe dit in het papieren theezakje.  Als je een sterkere smaak verlangt, kan je een eetlepel nemen.  
Giet er kokend water over
Laat 5 à 10 min. trekken het liefst afgesloten, zodat de goede stoffen die verdampen weer terug in je tas vallen.   Lekker met wat limoensap erin.
 

Arame

Ook in wokgerechten kan je makkelijk zeewieren aan toevoegen. Het arame zeewier is mild van smaak en wordt door onze kinderen gegeten.

 

Kombu

Zeewier kan je in verschillende gerechten laten meekoken en wij hebben het al een paar keer aan onze zelfgemaakte bouillon toegevoegd. Iedere keer zonder succes bij de kinderen. Telkens wilden ze het niet eten, omdat het raar smaakt.
Wel helpt het om ze met bonen te koken. De gaartijd verminderd dan.

 

Agar agar

Dit bindmiddel is ook een rood wier.  Dit gebruik je als geleermiddel voor confituur, soep, saus, een dessert, enz   Het gekke is wel dat het pas helemaal opstijft als het koud is. Blijkbaar mag je hier per dag maar 3g van op. Daar heb je ruim voldoende mee. Je kan agar agar kopen, verpakt in zakjes van 2 g. Dit is genoeg om 0.5 kg groenten of fruit in te maken en bekom je een dikke gelei.  

 

Getest
Gedeeltelijk goedgekeurd

Score
Pluspunten: 
+ Er zitten inderdaad veel goede stoffen in zeewier.
+ Sommige zeewieren zijn heel toegankelijk voor kinderen, zoals de nori in sushi, agar-agar en de arame.

 Minpunten:
– Let goed op de doseringen.
– Een smaak die soms niet voor iedereen toegankelijk is.  

 

 

 

 

Kim
Geschreven door / Kim

Geef je commentaar

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>